lördag 8 maj 2010

Bemötande


Jag och sambon satt precis och pratade lite med mellandottern S och hennes pojkvän. Eftersom både han och dottern jobbar i affär, så blev det en hel del snack om olika konstigheter som händer där. Det var allt från snattare till otrevliga kunder som diskuterades. Jag har själv också suttit som kassörska en gång i tiden - för 100 år sen - och även jag har råkat ut för en och annan händelse. En gång när jag jobbade kväll kom där en spritt språngandes naken karl in. Han hade drabbats av ett epilepsianfall och var helt desorienterad. Jag blev något generad och kallade omgående på jourpersonalen, så dom fick komma och skyla honom. En annan gång var där en kille som fick ett epilepsianfall i min kassa. En kund var otroligt otrevlig mot mig och jag uppbådade all kraft jag hade för att inte svara honom otrevligt. Istället spände jag ögonen i honom och fick då genast kommentaren från honom: "Om blickar kunde döda hade jag varit död nu"! Jag svarade endast: Jepp! Sen var den diskussionen avslutad.

Det gäller verkligen att ha en ängels tålamod när man sitter som kassörska. En del folk är riktigt otrevliga och rent ut sagt omänskliga. Andra är hur trevliga som helst. Min ständiga följeslagare när det gäller ordspråk är: Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det borde fler tänka på när dom spyr galla över kassörskan!

5 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med. Vad är det med en del människor?
  Har själv jobbat på restaurang och ibland undrar man varför en del folk går ut och äter istället för att stanna hemma när de ändå inte gillar att vara bland folk.
  De går väl ut för att göra av med aggressioner på en stackars kassörska kanske.
  Stackars människor som inte har någon glädje inom sig..

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt! Du får trösta dig med att dessa människor inte mår så bra... Kram :-)

  SvaraRadera
 3. Tant Björn: En del människor borde bli inspelade så de kan se hur dom uppträder.

  Fru Venus: Ja, det är ju det man vet. Men samtidigt är det inte alltid man kan nöja sig med det. Kram.

  SvaraRadera
 4. Jag känner till det där, har själv jobbat i reception och där får man ofta höra vad man är värd. Men en riktigt fin kommentar kan ofta förmildra de följande 10 som sannolikt tyvärr är negativa.

  SvaraRadera
 5. Hur kan man få för sig att vara otrevlig mot en kassörska? Hon sitter ju oftast bara där och säger hej. Kanske att hon ibland kan se sur och butter ut, men vem skulle inte göra det? jag hade nog inte heller orkat le mot alla hundratals (tusentals?) människor hela dagarna. Fy sjutton.

  Och vad gör det mig om inte kassörskan är ett solsken? Jag ska ju bara betala och sen är det bra!

  Men vissa människor är nog genuint elaka mot sina medmänniskor, det märker jag i mitt jobb också. Vissa vill bara bråka. Suck säger jag!

  SvaraRadera